home
agendanieuwsmediabiografiecontact
 

Rani Kumar, altviool

Zoals de meeste altviolisten begon Rani Kumar (1979) eerst op de viool. Nadat ze op haar 12de kennismaakte met de warme en diepe klanken van de altviool besloot ze over te stappen op de alt. Ze studeerde achtereenvolgens in Utrecht, Florence, Rotterdam en Tilburg, waar zij haar tweede fase diploma behaalde. In Florence had zij les van Hatto Beyerle, medeoprichter van het Alban Berg Kwartet. In Nederland studeerde zij bij Prunella Pacey en Gisella Bergman. Ze volgde masterclasses bij oa. Nobuko Imai, Morten Carlsen, Ervin Schiffer en het Artis kwartet. Naast haar conservatoriumopleiding studeerde ze muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In haar scriptie kwamen wetenschap en praktijk samen in een vergelijkend onderzoek naar cd-opnamen van de Kreutzer Sonate van Beethoven.
Als altviolist remplaceert Rani in verschillende orkesten, zoals het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest. Bovendien is zij altist in The Amsterdam Chamber Group, een zeer veelzijdig kamermuziekcollectief.
Sinds 2004 speelt Rani in het Red Limo String Quartet. Als strijkkwartet onderscheiden zij zich door buiten de gebaande paden te treden en muzikale grenzen te verleggen met bijzonder repertoire dat niet in enig hokje te plaatsen is. Van hiphop tot bluegrass en van pop tot jazz, met moderne en hippe arrangementen, speciaal voor het kwartet geschreven werk. In 2007 won het Red Limo String Quartet de publieksprijs van de Amsterdamse Uitmarkt. Het kwartet is ook onderdeel van Kyteman's Hiphop Orkest dat dit jaar de Nederlandse Popprijs won.